Nagyvilág hírei

Belgium Flandria tartományában betiltják a kacsa és libatömést

Sziasztok!

Belgium Flandria tartományában – az állatjólétre hivatkozva – 2023 végére betiltják a libáknak és a kacsáknak a liba- és kacsamáj termelés alapját képező tömést.

A Benelux államok és Franciaország fogyasztói számára a libamáj szinte nem hiányozhat a karácsonyi és ünnepi családi asztalról.

A régió utolsó üzeme meg sem várta az év végét, már januárban bezárt.

A kényszeretetést még mindig körülbelül tíz termelő alkalmazza: ők Belgium fogyasztásának 5 százalékát, az EU termelésének 0,1 százalékát adják.

Azonban több európai ország (köztük Franciaország, Bulgária és Magyarország) továbbra is termeli ezt az ínyenc terméket.
Libatömés nálunk
Hazánk már-már kóser libamáj exportőr-nagyhatalommá válhat, sőt versenybe szállhatunk libamájas szendviccsel Európa legtöbb országában. A 4 Mancs állatvédő szervezet azonban makacsul állítja, hogy a libatömés kegyetlenség. 2008-ban óriási botrány kerekedett, amikor német áruházláncok bojkottot hirdettek hatásukra, de a csatározás azóta is folytonos.

A hízott libamáj előállításával már a rómaiak is foglalkoztak, mégpedig liszt, tej és méz keverékének feletetésével. A kukoricatermesztés elterjedése óta Magyarországon paraszti hagyománnyá vált a hizlalt liba előállítása. A ludakat ősszel fogták hízóba, szűk helyen tartották, és naponta kétszer vízben ázott, sózott kukoricával tömték. Az így tartott liba egy hónap alatt hízott meg. A dél-alföldi települések parasztságának a libatömés fontos kereseti forrása volt.
Van olyan, akinek ízlik ez az állati eredetű késztermék, másnak meg nem.
A libánál a nőnemű egyedek sajnálatos módon hátrányban vannak: májuk nem hizlalható az ipar által elvárt mértékben, ezért őket levágják.

A tömés furcsa látvány. A liba naponta több mint kétszer eszik, ha szabadon választhat (órákon át képes legelni), alkalmanként keveset. Nincs begye, a nyelőcsövébe kerülő tápláléknak várnia kell sorára, amíg bejuthat a mirigyes gyomorba. A kétszeri alkalom tehát önmagában semmi esetre sem túl gyakori. Anatómiailag a garat bejáratát alulról a nyelv, felülről a lágy szájpadlás zárja. ha idegen tárgy a lágy szájpadláshoz ér – kipróbálhatjuk magunkon – reflexesen öklendezést vált ki. A libatöméssel kapcsolatban az érdekes az, hogy a libánál az előbbihez hasonló záró mechanizmus nincs meg, hiányzik az ehhez szükséges anatómiai képlet: nincs lágy szájpadlása. A liba nyitott csőrén át tehát akadálytalanul juthatunk a nyelőcsőbe.

Fáj-e a libának maga a tömés? Fél-e a liba a töméstől? Az állattudományok válasza mindkét kérdésre határozott nem.

A költöző madaraknak a hosszú útra magukkal kell vinniük energiatartalékukat,

amit főként a májukban, zsír formájában tesznek. A zsírbontás révén energia mellett vízhez is jutnak, így képesek egy napnál tovább is repülni tenger felett, ivás nélkül. A tömésre használt lúd rokonai költöző madarak, melyeknél genetikailag rögzített képesség az energia nagymértékű raktározása a májban. A libatöméssel ezt a természetes hajlandóságot használja ki az ember.

Mi a véleményetek a kacsa vagy libatömésről? Ettetek-e már libamájat? Szeretitek-e a liba vagy kacsamájat? Lesz-e olyan idő amikor az EU beakarja majd tiltatni nálunk a kacsa és libatömést?

  • Sziasztok! Csupán a kattintható nevű személyek a hitelesített és ellenőrzött, regisztrált felhasználók! A szűrke színű egyének regisztráció, és bármiféle ellenőrzés nélkül írogatnak, többnyire nem létező e-mail címekről.

    Rangok és titulusok:

    Ezzel szeretnénk tájékoztetni és egyben motiválni benneteket arra, hogy regisztráljatok minél többen:

    https://www.torrentek.org/utsv4/register/

    Köszönjük a figyelmet, és további jó kommentelést mindenkinek.

  • H
    • H
      Horvla
    • 2023-02-05
    Az EU mit nem akar betiltani? Már lassan levegőt sem szabad majd venni, mert a beszívott oxigén és egyéb molekulák szenvednek a tüdőnkbe jutva. Nevetségesek. :)
    Hát igen, a Szarvas marha tartásával is így vannak, mivel úgy tartják az EU-ban hogy túl sok károsanyag kibocsátása van az állatnako_O
    H
    • H
      Horvla
    • 2023-02-05
    Majd ezzel kapcsolatban is jönnek az EU idiótái , hogy milyen barbár cselekedet ez (is). Azonnal be kell tiltani! Bezzeg a sok "műanyag" kaját (jó haszonnal) azt tömik az emberekbe! Azzal nincs semmi probléma, ugye? Ezzel kapcsolatban is fordítva ülünk azon a bizonyos lovon. :)
    Ha már müanyag kaja akkor mit szólsz a tücsök liszthez múlt hónapban engedélyezteték.
    Sok benne a fehérje, holnap pirított tücsköt fogok enni xD
    D