insanenewinsaneTorrent oldalakTracker info

Márciusban elköszön az Insane!

Sziasztok! Március végén befejeződik az Insane v2 tesztelése, és ezzel egy időben örökre búcsút mondanak a v1-es verziónak.

Jelenleg párhuzamosan fut mind a két oldal:

v1:

Forrás: newinsane.info

v2:

Forrás: dev.newinsane.info

Ez a lehető legjobb megoldás a felhasználókat hozzászoktatni az újhoz. De viszont azt a hamis képet is festheti a felhasználók felé, hogy van lehetőségük választani:

A többség persze tisztában van azzal, hogy semmi sem tart örökké. Az oldal vezetése nem kis időt és energiát ölt abba, hogy mindenki képben legyen az aktuális változásokkal, a jövőbeli terveikkel.

De hiába fut az új verzió már több mint egy éve hiba nélkül, ha még mindig ott a v1 elnevezésű anya oldal. Amíg az még működik, nem beszélhetünk igazi változásokról. De márciusban ez az akadály is elhárul, hiszen örökre elköszön a v1, hogy teret engedhessen az újának, valami jobbnak. Tehát végre elérkezik a v2 ideje.

De mi is az a v2?

A v2 egy teljesen újraírt motor az insane alá. Ez azt jelenti, hogy a backend és a frontend teljesen nulláról van újraírva az új kor technológiáinak megfelelően. Az esetlegesen újrafelhasznált kódok teljesen át lettek nézve sorról sorra és ahol kellett javítva lett.

Az újraírás folyamán az elsődleges szempont a sebességoptimalizálás. Ebből kifolyólag bizonyos kompromisszumokat meg kellett kötni. Ezekről részletesen lejjebb lehet olvasni.

További cél volt a jó skálázhatóság is és a gyors fejleszthetőség is, az ismert modern technológiák minél jobb kihasználásával együtt (MVW pattern, frameworking, stb.).

A v2 koránt sincs kész, folyamatos fejlesztés alatt áll. Ez jelenti új funkciók bevezetését, valamint a már megírtak folyamatos modernizálását, karbantartását is.

Forrás: insanewiki

Miért van rá szükség?

Az rövid időn belül biztossá vált, hogy a régi rendszer (v1) nem foltozgatható örökké. Olyan elavult dolgokkal van tele, amelyeket javítani nem lehet, csak cserélni. A háttérben elkezdtük az egyes funkciók modularizálását, hogy legalább azok rendben legyenek. Aztán ez a kód elkezdett egyre kiforrottabbá válni és elért egy olyan szintre, amikor már megérte külön rendszerként foglalkozni vele, ekkor vált v2-vé. Miközben a háttérben folyamatosan cseréltük ki a v1 rendszert, elkezdtük írni az alapoktól a teljesen új „framework”-öt is. Alapvetően sokkal jobb felhasználói élményt nyújt, stabilabb, biztonságosabb és jobban fejleszthető lesz, így mindenki jobban jár vele, ugyanakkor a régi rendszer nyűgjeit folyamatosan magunk mögött hagyhatjuk.

Forrás: insanewiki

Tehát lényegében a v2 márciusi debütálásával egy jobb, gyorsabb, és stabilabb oldalt kapnak a felhasználók. Szemmel látható az is, hogy a vezetést mindent elkövetett annak érdekében, hogy semmi lényeges ne maradjon ki a v2-es verzióból sem.

A v2 egészen új funkciókkal, fejlesztésekkel is kecsegtet, erről már egy staff tag is megszellőztetett dolgokat korábban:

v1 lelövésével megnyílnak a lehetőségek rendes fejlesztések előtt is, ahol már nem kell figyelembe venni a régi motort.

Insane

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, és sok sikert kívánunk.